TV, Magazine en Club voor motorfans!
Promotor
 | 

Lengte: 266 km
Start: Restaurant Aquarius, Zuidfront 2, Hellevoetsluis
Finish: Neeltje Jans

mag met recht spreken van een Natte Poten Rit. We hebben nog een leuke route liggen, denken we. Een rit waarvan je natte poten krijgt wanneer je ‘m komend weekeinde gaat rijden. Een rit ook die laat zien hoe groots een klein land kan zijn. Je gaat van de Zilvervlootstad naar de grootste haven, het nieuwste land, het Wilde Westen en de machtige Deltawerken.

Nadat staatszeerover Piet Hein bij Cuba een partij zilver ter waarde van 120 miljoen euro van de Spanjaarden had geript, bracht hij de buit aan wal in Hellevoetsluis. Bijna 400 jaar maken we er vlakbij weer een ouderwets dagje Hollands Glorie van, want in Hellevoetsluis start de Natte Poten Rit.

De route begint bij Restaurant Aquarius, Zuidfront 2, Hellevoetsluis. Het restaurant gaat om 11 uur open. Hou daar rekening mee als je voor vertrek een koop koffie blieft. Daarna ga je op weg. Het Rotterdamse havengebied in. In natuurgebieden zijn andere Europese landen misschien beter, maar wat havens betreft staan we eenzaam aan de top. Hier, tussen de petrochemische installaties, erts- en olieoverslag en containers, kun je onmogelijk nog beweren dat we een klein landje zijn. De Europoort en de Maasvlakte zijn groots en meeslepend.

Neem nou de Slufter, op de westpunt van de Maasvlakte. Dit is een depot dat zoveel vervuild slib kan bevatten dat je er een hoge muur rond de gehele evenaar van zou kunnen maken. Rondom dit reusachtige gat is een dijk van 24 m hoog gelegd, waarover de hoogste weg van West-Nederland loopt. Daarachter ligt een breed strand (met zeehonden!) waar zeilvliegers landen die van de ringdijk af zijn gesprongen. Aan de andere kant van de Slufter word je door zesjarige en oudere woestelingen op crossmotoren en quads van je sokken gereden en niemand die daar moeilijk over doet.

Even voorbij dit wilde westen komen we langs een merkwaardig soort bouwkeet: Futureland. Hier wordt alles uitgelegd over het nieuwste stuk land dat Nederland aan de zee ontrukt – de Tweede Maasvlakte. Op zaterdag is Futureland helaas gesloten, maar zicht op de vlakte heb je hier wel. Net als vanaf de Slufter trouwens.

Nog iets verder ligt de kaarsrechte Antarcticaweg, die alleen al vanwege de naam niet mag ontbreken in de Natte Poten Rit. Hiervandaan zie je schepen liggen die te groot zijn voor de rest van de haven.

Na de havenhectiek zoeken we de rust op van het mooie Zeeland. Want als je ergens Nederland op zijn grootst wilt zien, dat is het wel hier, bij de Deltawerken. Zelf pruttelen sommigen over het nut, de hoge kosten en de gevolgen voor het milieu, maar de American Society of Civil Engineers rekent de Deltawerken tot de zeven moderne wereldwonderen. De bescheiden Zeeuwen zelf spreken van het achtste wereldwonder.

We beginnen met de oversteek van de Haringvlietdam, die in 1970 na elf jaar bouwen werd voltooid. De wilde Haringvliet met zijn getijdenverschil van drie meter, werd hierdoor een braaf binnenwatertje. Maar het prachtige uitzicht vanaf Goeree-Overflakkee is gebleven, zoals je zult zien.

Voor het mooie maken we daarna een uitstapje naar West-Brabant om via de Philipsdam en de Grevelingendam op Schouwen-Duiveland uit te komen. Bij Ouwerkerk rijden we dwars door het krekencomplex dat ontstond door de Watersnood van 1953 en passeren we het in caissons gevestigde Watersnood Museum.


Nadat we de mooiste weggetjes van Schouwen Duiveland hebben gehad, bereiken we na ruim 250 km rijden het klapstuk: de Oosterscheldekering. Met zijn lengte van ruim acht kilometer sloot deze kering in 1986 de veruit meest woeste zeearm van Nederland af. De rit eindigt in het midden ervan: op de voormalige zandplaat Neeltje Jans.

[DOWNLOAD DE ROUTE]

[BEKIJK DE ROUTE]

Harley-Davidson
Ik wil van mijn motorfiets af
Suzuki
Honda
Kawasaki
Ducati
Difi
KTM
BMW
Bayard
Bridgestone
MotoPort
Ik wil van mijn motorfiets af
TT Circuit Assen
Kawasaki
Aprilia
Arai
HJC
Harley-Davidson
Nolan
Triumph
MACNA
Bovag
KNMV
Husqvarna
Schuberth
Kushitani
Caberg
Suzuki
Dane
Moto Guzzi
Indian
Honda